2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis

V. Bacevičiaus pradinė mokyklą pastatė žydas Leiba M. Markusas


426-oji istorija. V. Bacevičiaus pradinė mokyklą pastatė žydas Leiba M. Markusas. Ponai valdantieji, negi jūs norite užgauti amžinatilsi Leiba M. Markusą, išniekindami jo statytą namą? Jei tik būtų jis gyvas, dabar labai džiaugtusi, kad čia įsikūrusi pradinė mokyklėlė.
Kągi, laikas susipažinti su pastatu iš arčiau. Tai kas kursyvu - oficiali informacija, surašyta turto vertintojų. Toliau keletas mano komentarų. Taip pat atkreipiu dėmesį į vertinimo paklaidą - kadangi šalia augantys sveiki beržai pagal dokumentus įvertinti tik "gerai", nors turėtų būti "labai gerai", tad ir pastato stovis irgi yra ne "patenkinamas", o "GERAS"! Jis tikrai geras. Pats nuodugniai apžiūrėjau pastogę. Paprastai stogas labiausiai kenčia nuo gamtos stichijų. Jei stogas kiauras, tikimybė, kad ir pastatas tampa ne kokio stovio. Bet stogas kol kas ne kiauras. O stogas kaip žinia saugo visą pastato konstrukciją. Kol kas ją dar saugo ir išorės dailylentės. Taigi, mieli savivaldybės gyventojai, neišlendantys iš savo buiveinės - baikit skleisti melą apie prastą pastato stovį. Tai ne argumentas. Sugalvokit naujų versijų.
***
Tai unikalus objektas, kurio kodas: 36074
Pilnas pavadinimas: - pastatas. Kaip gerai, kad ne daržinė.
Registre įregistruotas: 2011-10-26. maždaug tais metais "Vieningas Kaunas" nusprendė eiti į valdžią... ir nuėjo. Mes likome Kaune, o jie valdžioje. "Ne tau Martynai, mėlynas dangus!", - kaip kadaise dainavo rokeris p. Kaušpėda. Jis gi irgi tame Kaune... vieningame. Bet ne mūsų. Statusas: Registrinis. Na, bent tiek gerai, kad registruotas.
Objekto reikšmingumo lygmuo yra: vietinis. Nieko nuostabaus, bet ši pradinė mokykla yra respublikinės reikšmės, nes praėjusiais metais jai bene vienintelei Lietuvoje sukako 100 metų. Ta proga buvo pasoduntas ąžuoliukas. Dieve, tu Dieve, Jėzus marija su visais švenčiausiais - tikriausiai, kai iš to pastato "Vieningas Kaunas" išguis pradinukus, ąžuoliuko juk nepasigailės, juk nupojaus. Juk jis lietuviškas - pasodins jo vietoje kokį nors genetinį iškrypėlį, kokį nors susną, kuris neauga.
Pastato rūšis: nekilnojamas. O juk kaip būtų gerai. Išvežtume tą pastatą iš skypo, kad paliktume Kauno valdžią ramybėje. Ar esate matę, kaip amerikonai pastatus perveža už krūvos mylių visiškai saugius ir nesugriuvusius?
Teritorijos:  3008.00 kv. m. Kaip blogai, jog tai ne ariama žemė - nieks jos paskirties lengvai pakeisti negalėtų.
Vertybė pagal sandarą: pavienis objektas. Kaip pavienis, taip visi ir skriaudžia, kas netingi.
Amžius: pastatytas XX a. pradžioje; rekonstruotas. Kažkada kažkas turėjo daugiau pinigo jį rekonstruoti. Dabartinė Kauno valdžia, nors ir verslininkai, bet ubagai - turi pinigų tik pėsčiųjų tiltui iš salos į malūną anapus Nemuno nutiesti.
Vertingųjų savybių pobūdis: istorinis (lemiantis reikšmingumą svarbus). Va, matot, istorinis. Griauti nevalia, o rekonstruoti būtina. Būtina ir remontuoti, kad nevirstų lūžena.
Vertingosios savybės: tūris - kompaktinis, dviejų aukštų keturšlaičiu stogu (būklė patenkinama). Matot? Būklė "patenkinama", pagal penkiabalę sistemą verta trijų. Daugelis trejetukininkų dabar yra verslininkai. Tai tikrai nėra blogai. Patenkinama, reiškiasi, kad netgi labai gera. Nes jei šalia pastato augančių beržų būklė įvertinta kaip "gera", vadinasi pastatas tikrai gerai išsilaikęs. Beje, aš jį šiandien apžiūrėjau, ko tikriausiai nepadarė joks valdininkas - buvau palipęs į pastogę. Gegnės tiesiog skamba - jokio puvėsio, jokio vabalo, niekur per stogą joks vanduo neteka. Ir netgi pastogėje, kaip ir priklauso įrengta signalizacija. Aišku statramsčiai ir gegnės suresti iš tašytų rąstų, bet jie puikiai išsilaikę. Viskas tvirta - net su kūju neišmuštum, o jau kas buvo išsklibę, tas šiais laikais gerai sutvirtinta. Pastogė mane pribloškė savo aukščiu, savo erdve - ten galima įrengti kokias 6-8 papildomas klases, jei ne daugiau. Aišku reikėtų iškelti stoglangius, bet juk tai juokas. Na, o jau koks puikus butas ten išeitų! Tiesiog pasaka. Pirkčiau palėpę nesvarstydamas. Tiesa, stogą reikia apšiltinti, bet tai juokų darbas...
Tas "juokų darbas" būtų iš esmės perdaryti stogo konstrukciją, išlaikant jo formą. O turint omeny, kaip greitai stogdengiai surenčia iš medienos karkasą - tai tikrai juokų darbas. Tačiau visad atsiras "specialistų"-kritikų, "Vieningo Kauno" pakalikų, kurie šaipysis ir tvirtins, jog tai neįmanoma. Bet žinot, kas blogam šokėjui maišo? Juk žinot...
Aukštų išplanavimas: į dviejuose aukštuose koridorinėje sistemoje išsidėsčiusias patalpas patenkama per laiptinę (būklė patenkinama). Kur patenkinama - išplanavimas puikus. Tik reikėtų išgriauti vieną sporto salės sieną ir ją sujungti su gretima klase - išeitų erdvi sporto salė. Mokytojų kambarį, išgriovus dar vieną pertvarinę sieną, sujungti su virtuve-bufetu. Direktorės kabinetą, išgriovus vieną pertvarinę sieną sujungti su sekretorės patalpėle - čia galėtų atsirasti ir nauja virtuvė, ir prausyklos ir tualetai, ir boilerį pakabinti. O direktorę galima perkelti į biblioteką, vistiek ji menkai teatlieka mokyklos vadovės funkciją - palikti dėl grožio. Be to, sekant Žaliakalnio progimnazijos pavyzdžiu, tai nebūtų beprecendentinis atvejis. Ten iš direktoriaus kabineto irgi ruošiamasi klasę daryti, jei ką... Pertvarka, ponai, pertvarka... Ir tikrai nesvaičioju, nes aš pats vienas savo namą savo rankomis per 3 metus pastačiau nuo "dėžutės" iki galutinės apdailos - labai gerai išmanau visus darbus ir jų etapus ir kaip greitai juos galima atlikti, jei dirba ne vienas žmogus, o gera brigada.
Fasadų architektūrinis sprendimas: minimalistinis: lygiose fasadų plokštumose - medinių lentelių apdaila, su ritmiškai išdėstytomis langų eilėmis. Aukštai atskirti mediniais profiliuotais karnizais (būklė patenkinama); funkcinė įranga - mediniai vidiniai laiptai iš I į II aukštą (būklė patenkinama). Matote - su architektūra viskas gerai. langai išdėstyti ritmiškai. Tiesa, fasado apdailos lentelės vertos menininkų dėmesio, nes dažai labai gražiai ir įdomiai atsilaupę, nes Kaunas niekad neturėjo pinigo ant dažų. Ir dabar "Vieningo Kauno" kišenės kiauros, o už europinius pinigus dažų pirkti nevalia - tegu namas geriau jau kaip "meno instaliacija" ir toliaus stovi.
Medinių konstrukcijų sienų tinklas: (būklė patenkinama); langų angos fasaduose ( būklė patenkinama); mediniai perdenginiai remiasi ant sijų, kurias laiko kolonų tinklas (būklė patenkinama); inžinerinė įranga - molinių koklių krosnys su lieto špižiaus durelėmis (būklė patenkinama); stalių ir kitų medžiagų gaminiai - pagrindinio įėjimo filinginių laukų durų su viršlangiu I aukšte tipas (būklė patenkinama); lango su autentišku grafiniu piešiniu lango dalybos tipas (būklė patenkinama); įstiklintų medinių pertvarų II aukšte tipas(būklė patenkinama); vidinių filinginių durų su viršlangiu tipas (būklė patenkinama). Kaip matote viskas aukštumoj - būklė patenkinama - tinkama. Niekas negriūva. Kol kas dar... Bet jei miestas neskirs tų kažkokių niekingų 360 tūkst. eurų - tikrai per artimiausią dešimtmetį pastatui bus amen, ypač, jei iškels mokyklą ir pastatas taps negyvenamu. Beje, langų būklė labai gera, nes sudėti plastikiniai langai. O jūs pamatytumėt kaip gerai išsilaikę pastogėje kaminai, jie netgi nutinkuoti! Krosnys vis dar tebegali funkcionuoti, nors ir nenaudojamos. Tačiau kaminus galima panaudoti ventiliacijai pagerinti. O juk kaminų čia kelios keilės!
Sienų apdaila: panelio iš medinių lentelių tipas (būklė patenkinama). Vidaus apdailą visą šniokšt, atsivertų puikiai išsilaikiusios sienos - dedi gipso plokštes ir dainuoji. Medines lubas pakeisti vienas juokas, nes juk perdeangų balkiai puikiai išsilaikę, o virš jų tvirtos juodlentės. Vaikščiojau jomis - ten taip tvirta, jog galėtų visas "Vieningas Kaunas" kepurinę šokti!
Želdiniai: beržų medžių grupė vakarinėje sklypo dalyje (būklė gera); medžių grupė rytinėje sklypo dalyje (būklė gera). ką reiškia "gera"? Labai gera. O tas reiškia, jog pastato vertintojai visur po 1 balą numušė. Tad kur skaitėt, kad patenkinama, reiškia, kad yra "gera būklė".
------------------
Daugiau skaityti ta pačia tema:
"Vaikų" fermos ir "Vieningas Kaunas" - Kaunas tvarkosi! 
  Aš kaltinu!
  Švietimo reforma Kaune: uždaryti šimtametę mokyklą! 
Kokia tikroji pastato būklė? 
"Verslo angelai" ir V.Bacevičiaus pradinė mokykla 
Lietuvi, tu esi statistinis vienetas
------------------
Pirminė ir istoriškai susiklosčiusi paskirtis: mokykla. Visvaldai, tai mokykla. MOKYKLA!
Faktai apie svarbias visuomenės, kultūros ir valstybės istorijos asmenybes, įvykius susijusius su objektu: 1903-1904 m. pastate, kurio savininkas Leiba M. Markusas, buvo įsikūręs 2-asis Kauno tvirtovės pėstininkų pulkas. Prieš 1920 m. pastatas - Kauno miesto savivaldybės nuosavybėje. 1920-1926 m. jame buvo įsikūrusios įvairios Lietuvos kariuomenės įstaigos (Karo milicijos mokykla, Kauno komendantūros įstaigos, 3-asis pėstininkų pulkas ir kt.). 1926 m. pastate - įsteigta IV-oji pigių butų kolonija (socialinis būstas). 1934 m. įkurti nakvynės namai. 1935-1958 m. pastate veikė 28-oji Kauno miesto pradinė mokykla. 1961-1989 m. pastate veikė 9-oji vakarinė - pamaininė mokykla. 1989-1993 m. pastatu naudojosi įmonė „Banga“, įkūrusi jame konstruktorių biurą. Eksploatuojant įmonei „Banga“ pastatą, statinyje esminių pakeitimų nepadaryta. 1993 m. birželio mėn. 1 d. įkurta Žaliakalnio pradinė mokykla.
Per eilę metų mokykla tobulėjo ir tapo pavyzdine, joje dirbo Lietuvos įžymūs kultūros veikėjai - mokytoja, poetė Juzefa Augustaitytė-Vaičiūnienė, Jonas Žemaitis, Vincas Bacevičius ir kt. 2011 m. mokyklai suteiktas „Kauno Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos“ vardas.
Pastaba: Prieš atliekant tvarkybos darbus atlikti būtinus fizinius, istorinius tyrimus, tikslinti vertingąsias savybes.
Dokumentai:
  1. Dėl teisinės apsaugos suteikimo ;  2011-08-29 ;  Nr: KM-RM-44;  Planas Aktas
  2. Papildoma medžiaga;  2011-08-29 ;  Nr: ID-81109;  I a. planas II a. planas Žemės sklypo planas, 1999 m.
  3. Apie nekilnojamosios kultūros vertybės įregistravimą Kultūros vertybių registre;  2011-11-05 ;  Nr: 11-05;  Pranešimas
  4. Apie nekinojamojo daikto (ND) buvimą nekilnojamųjų kultūros vertybių (NKV) teritorijoje arba jų apsaugos zonoje;  2011-11-05 ;  Nr: 11-06;  Pranešimas

2 komentarai:

  1. VISAS SKAITYKITE ŠIĄ TESTAMONĄ, KAIP GAUTI MANO PASKOLĄ IŠ TEISĖS IR PATIKĖTOS PASKOLOS ĮMONĖS. Mano vardas Kjerstin Lis, aš ieškojau paskolos savo skoloms padengti, visi, kuriuos sutikau, sukčiaujo ir pasiėmė pinigus, kol galiausiai sutikau poną Benjaminą. Breilis Lee Jis man suteikė 450 000,00 R paskolą. Jis padėjo ir kitiems mano kolegoms. Aš kalbu kaip laimingiausias žmogus visame plačiame pasaulyje šiandien ir pasakiau sau, kad bet kuris skolintojas, kuris gelbsti mano šeimą nuo mūsų blogos padėties, pasakysiu vardą visam pasauliui ir aš su džiaugsmu sakau, kad mano šeima grįžo į gera, nes man reikėjo paskolos, kad pradėčiau visą gyvenimą, nes esu vieniša mama su 3 vaikais ir visas pasaulis atrodė, kad ji kabojo ant manęs, kol turėjau galvoje, kad Dievas atsiuntė paskolos davėją, kuris pakeitė mano gyvenimą ir mano šeimos, skolinantis Dievą, ponas, Benjaminas, jis buvo Gelbėtojas, Dievo siųstas gelbėti mano šeimos, ir iš pradžių maniau, kad tai nebus įmanoma, kol negausiu paskolos, pakviečiau jį į savo šeimą. - viso vakarėlio, kurio jis neatsisakė, ir patarsiu kiekvienam, kuriam tikrai reikia paskolos, susisiekti su ponu Benjamin Breil Lee el. paštu (Lfdsloans@outlook.com), nes jis yra supratingiausias ir nuoširdžiausias paskolos davėjas. kada nors susitiko su rūpestinga širdimi. Jis nežino, kad aš tai darau, skleisdamas mano linkėjimą į mane, tačiau manau, kad turėčiau tuo pasidalinti su jumis, kad išvengtumėte sukčių. Prašau, saugokitės apsimetinėtojų ir susisiekite su tinkama paskolų bendrove el. Paštu per Lfdsloans @ outlook. com arba „WhatsApp“ + 1-989-394-3740. .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Daugelis žmonių išgyvena skaudulius savo santykiuose, sunku atsisakyti tikros meilės, kartais mes apsimetame, kad mums viskas gerai, bet mums ne taip, kovodami, kad gautume tą, kurį mylime, taip pat stengiamės susigrąžinti savo džiaugsmą ir laimę. Gydytojas Egwali yra čia, kad padėtų sulaužytoms širdims, nes jis sugeba ir gali susigrąžinti jūsų EX mylėtojus, partnerius, žmoną ir vyrą savo galingais meilės kerais, nes esu gyvas liudininkas. Greitai susisiekite su juo per „WhatsApp“ numerį +2348122948392 arba atsiųskite jam el. Laišką per /dregwalispellbinder@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti